Skočile uplate penzionih doprinosa

Bez autora
Mar 26 2012

U prva dva i po meseca ove godine naplaćeno je 50 milijardi dinara, odnosno za oko 1,9 odsto više prihoda od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje nego što je bilo planirano. Očekivalo se da stepen naplate bude oko 49 milijardi dinara, ali budući da je naplata izvornih prihoda bila bolja, manje su povučena sredstava iz budžeta za 3,2 milijarde neophodnih za isplatu penzija i ostalih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.Ovakve konkretne promene u rezultatima naplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje vrlo su optimistične.

Skočile uplate penzionih doprinosaU prva dva i po meseca ove godine naplaćeno je 50 milijardi dinara, odnosno za oko 1,9 odsto više prihoda od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje nego što je bilo planirano, potvrdila je juče za „Politiku” Dragana Kalinović, direktor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

– Očekivalo se da stepen naplate bude oko 49 milijardi dinara, ali budući da je naplata izvornih prihoda bila bolja, manje smo povukli sredstava iz budžeta za 3,2 milijarde neophodnih za isplatu penzija i ostalih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja – objasnila je Kalinovićeva.

Ovakve konkretne promene u rezultatima naplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje vrlo su optimistične. Svi su izgledi, s obzirom na to da od početka godine nije bilo znatnog skoka privrednih aktivnosti koji bi doprineo većoj naplati doprinosa, da je ovo povećanje i posledica objavljivanja spiska najvećih dužnika po tom osnovu.

Porezi i doprinosi su, naglašava naša sagovornica, javni prihodi ove države i njihovo plaćanje ne bi smelo da bude stvar lične savesti poslodavca, već zakonska obaveza koja se redovno izmiruje. Ako se ne naplaćuju, direktno ugrožavaju finansiranje penzija, zdravstvenu zaštitu i naknadu za nezaposlene. Dakle, što je naplata doprinosa bolja – viši su izvorni prihodi iz kojih se isplaćuju pomenuta prava.

Prema finansijskom planu za ovu godinu, prihodi i primanja Fonda iznose 564,6 milijardi dinara. Za isplatu penzija i ostalih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja biće iskorišćeno 556,3 milijarde.

Ova sredstva, ističe Kalinovićeva, Fond obezbeđuje upravo naplatom doprinosa, i to tako što bi 275,6 milijardi bilo naplaćeno od privrede i neprivrede, a 6,8 milijardi transferima RFZO i NSZ.Preostali iznos nedostajućih sredstava od oko 49 odsto predstavljaju obaveze države za socijalna davanja koja idu preko Fonda i garancija države za isplatu penzija iz budžeta.

– Ako želimo bolje rezultate naplate doprinosa, neophodno je uvesti prethodnu kontrolu uplate doprinosa, kao nekada u SDK i stvoriti sistemske pretpostavke za njeno funkcionisanje, na čemu država već radi i nadamo se dobrom ishodu – zaključila je Kalinovićeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik